zondag 5 februari 2017

Havermout-Appel plaatkoek



Nodig:
  • 200 gram havermout
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 bruine basterdsuiker
  • 350 gram roomboter
  • 4 appels (Jonagold of Goudreinet)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 theelepel vanille-essence (of 1 zakje vanillesuiker)
  • 2 theelepels kaneel
  • Scheutje citroensap

Maken:
  • Verwarm de oven voor op 180.
  • Bedek een bakplaat of braadslee (30x40 cm) met bakpapier.
  • Wel de rozijnen 15 minuten in een bakje warm water. Laat daarna uitlekken
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
  • Meng in een kom de appels, rozijnen, custard, vanille-essence, kaneel en citroensap. Dek de kom af met huishoudfolie en zet weg.
  • Meng in een andere kom de havermout, zelfrijzend bakmeel en basterdsuiker. 
  • Smelt in een pannetje op zacht vuur de boter. (niet bruin laten worden)
  • Meng de boter met het havermoutmengsel. Er ontstaat een kruimelig deeg. 
  • Druk 2/3 e van het deeg over de bodem van de bakplaat. (goed aandrukken)
  • Verdeel het appelmengsel er over
  • Verkruimel het laatste gedeelte van het deeg over het appelmengsel
  • Druk het deeg nog even goed aan met je handen
  • Bak de koek ongeveer 45 minuten in de oven
  • Laat de koek op de plaat goed afkoelen voor je hem snijdt. 
Lekker bij de koffie of met wat vanille-ijs als dessert. Wil je een wat kleinere koek dan kun je het recept halveren en bijvoorbeeld bakken in een ovenschaal of quichevorm.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen