zondag 22 augustus 2010

Goulash

Hier een lekker recept voor Hongaarse goulash. In Hongarije heet dat Porkölt want goulash is daar soep. Ik maak het zelf in de snelkookpan dan moet het 45 min onderdruk koken. Als je geen snelkookpan hebt kan het ook in een stoofpan maar dan moet het wel bijna 3 uren stoven.

Nodig: 600 gr rundvlees (stoofvlees),3 paprika's (rood, groen, geel),3 uien,1 teentje knoflook,2 kleine blikjes tomatenpuree,4 aardappels,1 liter bouillon (van tabletten),2 eetlepels paprikapoeder, 1 theelepel karwijzaad (kummel), zout, peper, 1 pakje kookroom (light), 3 eetlepels olijfolie, 200 gr doperwtjes (diepvries of uit blik), 200 gr mais (blik)maizena/allesbinder

Snij het vlees in blokjes (niet te klein). Was de paprika's verwijder de zaadlijsten en snij ze in repen. Snipper de ui grof. Schil de aardappels en spoel ze af. Verhit de olijfolie in de (snelkook)pan. Bak hierin het vlees snel bruin. Pers de knoflook er over uit en voeg de ui toe. Bak tot de ui glazig is. Voeg de paprika toe en bak heel kort nog even mee. Voeg de tomatenpuree, de aardappels, de kruiden en de bouillon toe. Breng de pan op druk en kook onder druk dit alles 45 minuten. (of laat ca 3 uur stoven).
Haal de druk van de pan en stamp de aardappels fijn.(gebruik de stampot stamper geen staafmixer want dan gaat het vlees kapot) Voeg de doperwtjes en de mais toe en laat het nog een kwartiertje door koken. Roer tot slot de kookroom er door. Als het nog wat te dun is bind het dan met maizena of allesbinder.

Ik serveer het meestal met (zilvervlies)rijst maar het is ook lekker met grof brood of aardappelpuree.

Dit is ook gemakkelijk een dag van te voren te maken en alleen even opwarmen. Je kunt in plaats van doperwten en mais ook een blikje mexicaanse groenten gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten